Darmowe przejazdy komunikacją miejską |
Autor |
Wiadomość |
krewniaksanta

Grupa krwi: A Rh+
Ilość oddanej krwi: 13.83l
|
Wysłany: 2015-04-01, 08:40 Darmowe przejazdy komunikacją miejską
|
|
|
Witam,
czy po oddaniu 18 litrów krwi pełnej przez mężczyznę lub 15 litrów przez kobietę dostaje się kartę na przejazdy ważną w całym kraju czy w każdym kolejnym mieście trzeba wyrabiać ją oddzielnie? Czy taka ilość jest narzucona na cały kraj czy rada miejska w każdym mieście może sobie wydać własną decyzję? |
|
|
|
 |
coorp

Grupa krwi: 0 Rh+
Ilość oddanej krwi: 23 litry
|
Wysłany: 2015-04-01, 09:06
|
|
|
Dostajesz kartę która jest ważna w danym mieście. Ta karta jest ważna tylko wraz / za okazaniem "papierka" z miejscem zamieszkania. Nie jest możliwe abyś miała darmowe przejazdy na kilka miast. |
|
|
|
 |
krewniaksanta

|
Wysłany: 2015-04-01, 10:10
|
|
|
Czyli że co, że jak oddaje np w Bstoku i przez te lata poświęcenia oddam już 18 litrów to nie mam darmowych przejazdów w np w Wawce czy innej aglomeracji? |
Ostatnio zmieniony przez Martens 2015-04-01, 14:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
coorp

Ilość oddanej krwi: 23 litry
|
Wysłany: 2015-04-01, 10:39
|
|
|
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, bo nie chciałbym wprowadzić Ciebie w błąd ale rozumiem to tak, że masz darmowe przejazdy tam gdzie aktualnie mieszkasz. Jeżeli zmieniłabyś miejsce zamieszkania z B-stoku na W-wę to masz darmowe przejazdy w stolicy ale tracisz w stolicy Podlasia (bo nie możesz mieszkać w dwóch miejscach jednocześnie).
Skoro wałkujemy już ten wątek, to chciałbym spytać osoby mieszkające w Łodzi czy rzeczywiście prawdą jest, że tylko osoby oddające krew w Łódzkim oddziale mają prawo do przejazdów w tym mieście. Strasznie mnie to nurtuje, bo jako jedyne miasto ma taki zapis. |
|
|
|
 |
krewniaksanta

|
Wysłany: 2015-04-01, 10:43
|
|
|
No jeżeli to tak wszystko wygląda to to jest po prostu polskie czyli poje... bo jakoś nie widzę żeby zmieniając miejsce zamieszkania zmniejszył sobie już oddaną ilość krwi |
Ostatnio zmieniony przez Martens 2015-04-01, 14:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
M@rcin

Grupa krwi: AB Rh-
Ilość oddanej krwi: 19,994L
RCKiK Bydgoszcz
|
|
|
|
 |
krewniaksanta

|
Wysłany: 2015-04-01, 11:29
|
|
|
Takie coś powinno być stałe na cały kraj. ale nie tutaj heh. chore |
Ostatnio zmieniony przez Martens 2015-04-01, 14:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dzemek

Ilość oddanej krwi: ponad 20 l
|
Wysłany: 2015-04-01, 11:44
|
|
|
Wszystko zależy od tego jakie dane miasto ma przepisy. W Warszawie - nie ma nic o tym, że trzeba być zameldowanym na terenie stolicy także wszyscy zasłużeni (18 l mężczyźni i 15 l kobiety) mają darmowe przejazdy (przynajmniej ja nic nie znalazłem takiego w przepisach ZTM). Czasem trzeba wyrobić sobie kartę miejską bądź jeździć z książeczką Zasłużonego + dokument ze zdjęciem.
Dobrze widać to w dziale Honorowe Krwiodastwo - temat Zniżki dla krwiodawców na komunikację miejską - miasta.
W Tychach i Katowicach w ogóle nie ma żadnych zniżek, jakoś się żyje bez tego Darmowe bilety nie są najistotniejszym czynnikiem i zachętą do oddawania krwi. |
_________________ "Jeśli chcesz biegać, przebiegnij kilometr.
Jeśli chcesz zmienić swoje życie, przebiegnij maraton"
E.Zatopek |
|
|
|
 |
Martens

Ilość oddanej krwi: 56,150
|
Wysłany: 2015-04-01, 14:48
|
|
|
krewniaksanta napisał/a: | takie coś powinno być stałe na cały kraj. ale nie tutaj heh. chore |
To nie jęcz tylko zrób coś w tym kierunku: zgłoś projekt ustawy, zawiąż inicjatywę obywatelską, przeprowadź działania lobbingowe.
To są decyzje rad gmin. Miła forma podziękowania hdk za wieloletnie (może raczej - wielorazowe) oddawanie krwi. |
|
|
|
 |
Nutaharion

Ilość oddanej krwi: 18 050
|
Wysłany: 2015-04-01, 16:16
|
|
|
coorp napisał/a: | Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, bo nie chciałbym wprowadzić Ciebie w błąd ale rozumiem to tak, że masz darmowe przejazdy tam gdzie aktualnie mieszkasz. Jeżeli zmieniłabyś miejsce zamieszkania z B-stoku na W-wę to masz darmowe przejazdy w stolicy ale tracisz w stolicy Podlasia (bo nie możesz mieszkać w dwóch miejscach jednocześnie).
Skoro wałkujemy już ten wątek, to chciałbym spytać osoby mieszkające w Łodzi czy rzeczywiście prawdą jest, że tylko osoby oddające krew w Łódzkim oddziale mają prawo do przejazdów w tym mieście. Strasznie mnie to nurtuje, bo jako jedyne miasto ma taki zapis. |
Mylisz się.
Przepisy w sprawie biletów komunikacji miejskiej prawie wszędzie są inne, w jednych jest zniżka 100% w innych 50%, w jednych jako mieszkaniec każdego miasta możesz jeździć za darmo a w drugim mieście musisz być zameldowany bo w przeciwnym wypadku zniżka się nie należy.
JAk wygląda sprawa zniżek w danym mieście możesz dowiedzieć się z:
https://krwiodawcy.org/ulgi-w-komunikacji-miejskiej
Po prostu klikasz na interesujące Cię województwo a aplikacja sama niżej pokaże miasta w których krwiodawcy mogą na coś liczyć i zasady przejazdu dla ZHDK. |
|
|
|
 |
dzemek

|
Wysłany: 2016-05-30, 16:26
|
|
|
Co do wbijania biletu na Warszawską Kartę Miejską o której pisał kiler na stronie 163 tego tematu po oddaniu 18 l krwi - obecnie kodują bilet na tej karcie na rok czasu, tylko w punkcie na ul. Żelaznej.
Mi się to trochę nie opłaca co roku jeździć i kodować bilet, chyba wolę jeździć z książeczką, najbardziej rozchodziło się o bezpłątne wejściówki do metra, które można zdobyć w punktach ZTM (na żadnej ze stacji metra na której byłem nie znalazłem żadnych dyspenserów z darmowymi wejściówkami).
Na taki darmowy bilet można jeździć w 1 i 2 strefie warszawskiej a także Kolejami Mazowieckimi w granicach obowiązywania strefy ZTM - czyli Sulejówek, Pruszków Legionowo, Otwock itd. to graniczne stacje. |
E.Zatopek |
Ostatnio zmieniony przez dzemek 2016-05-30, 16:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kiler129
Ratownik medyczny

Grupa krwi: A Rh-
Ilość oddanej krwi: 19,13l
Gatunek: UFOk
|
Wysłany: 2016-05-31, 02:38
|
|
|
Ja tylko dopowiem do KM aby ktoś się nie zdziwił bo jest pewien kruczek! W przypadku jazdy pociągiem który nie zatrzymuje się na granicy strefy 2giej należy kupić bilet do granicy strefy pierwszej.
Przykład: jeśli jedziemy pociągiem z Siedlec do Warszawy, który zatrzymuje się w Mińsku a później na wschodniej, to należy kupić bilet Siedlce -> Wa-wa Wola Grzybowska a nie Siedlce -> Sulejówek Miłosna.
W tym kierunku jest to jedna stacja, lecz i tak gdyby nie to, że jeździłem pociągiem 10x w tygodniu na tej trasie to prawdopodobnie bym raz zarwał mandat.
A oto oryginalna podstawa prawna, która w swoim zapisie jest iście czytelna:
Cytat: |
Ponadto informujemy, że od 1 stycznia 2015 r. nastąpi zmiana zasad korzystania z pociągów przyspieszonych Kolei Mazowieckich na podstawie biletów ZTM honorowanych w ramach oferty „Wspólny Bilet ZTM-KM-WKD”. Zgodnie z nowymi zasadami przejazd pociągiem KM od ostatniej stacji (przystanku osobowego) w obszarze „Wspólnego Biletu ZTM-KM-WKD”, na której – według rozkładu jazdy – pociąg się zatrzymuje, możliwy jest w przypadku gdy przystanek ten znajduje się:
1) w 2 strefie biletowej – wyłącznie pod warunkiem zakupu odpowiedniego biletu KM obowiązującego od tego przystanku;
2) w 1 strefie biletowej – wyłącznie pod warunkiem zakupu odpowiedniego biletu KM obowiązującego od ostatniego przystanku w 1 strefie (nawet jeśli pociąg według rozkładu jazdy się na nim nie zatrzymuje).
Powyższe zasady obowiązują analogicznie w przypadku przejazdów w kierunku Obszaru objętego "Wspólnym Biletem ZTM-KM-WKD". |
|
_________________ 9 banów i 37 donacji + 2 przebicia żyły + 3 zepsucia separatora - było fajnie, a będzie jeszcze lepiej.
Następny raz: gdzieś, kiedyś w USA |
|
|
|
 |
kusz25

Ilość oddanej krwi: 20 680 ml
|
Wysłany: 2016-06-07, 14:54
|
|
|
dzemek napisał/a: | obecnie kodują bilet na tej karcie na rok czasu |
mógłbyś napisać, co wyświetla kasownik po przyłożeniu karty miejskiej?
wczoraj zakodowałem swój bilet i po sprawdzeniu ze zdziwieniem ujrzałem to:
 |
Ostatnio zmieniony przez kusz25 2016-06-07, 14:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dzemek

|
Wysłany: 2016-06-07, 18:54
|
|
|
Nie pamiętam dokładnie dnia ale było napisane: Ważny do 27-05-2017. Na pewno przyszły rok. To sam już nie wiem, jak ja byłem w punkcie ZTM to krwiodawcy mający warszawskie książeczki też byli informowani, że na rok mają zakodowany bilet. |
E.Zatopek |
Ostatnio zmieniony przez dzemek 2016-06-07, 18:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kusz25

Ilość oddanej krwi: 20 680 ml
|
Wysłany: 2016-06-08, 07:41
|
|
|
Ciekawe, też zawsze słyszałem o roku. Dam znać w czerwcu 2017 czy bilet dalej działa |
|
|
|
 |
|