forum krewniakow

Poprzedni temat «» Następny temat
MORFOLOGIA - Pytania dotyczące wyników i badań.
Autor Wiadomość
HakuQ 


Grupa krwi: nie wiem
Dołączył: 21 Mar 2015
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-03-21, 12:43   Morfologia wyniki

Dzień dobry! dziś oddałem krew i dopiero w domu zobaczyłem, że coś jest nie tak z wynikami.

NEUT% 39.5 (47.5 - 70.0)
LYMPH% 46.9 (20.0 - 40.0)
MONO% 11.4 (4.0 - 10.0)

Reszta w normie.
Wyjaśni mi ktoś co mogą oznaczać te wyniki?
 
     
kiler129 
Ratownik medyczny



Grupa krwi: A Rh-
Ilość oddanej krwi: 19,13l
Gatunek: UFOk
Wiek: 25
Dołączył: 30 Maj 2011
Skąd: Chicago
Wysłany: 2015-03-21, 21:27   

Nic złego i nienormalnego ;)
Nie pokazałeś całości wyników, ale generlanie na wartości procentowe się nie patrzy (są one liczone).
_________________
9 banów i 37 donacji + 2 przebicia żyły + 3 zepsucia separatora - było fajnie, a będzie jeszcze lepiej.
Następny raz: gdzieś, kiedyś w USA ^^
 
     
Nutaharion 



Grupa krwi: 0 Rh+
Ilość oddanej krwi: 18 050
Wiek: 25
Dołączył: 07 Sty 2013
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2015-03-27, 21:06   Re: Morfologia wyniki

HakuQ napisał/a:
Dzień dobry! dziś oddałem krew i dopiero w domu zobaczyłem, że coś jest nie tak z wynikami.

NEUT% 39.5 (47.5 - 70.0)
LYMPH% 46.9 (20.0 - 40.0)
MONO% 11.4 (4.0 - 10.0)

Reszta w normie.
Wyjaśni mi ktoś co mogą oznaczać te wyniki?


Jest okej : )

Na widełki w nawiasach trzeba patrzeć troszkę inaczej : )
 
 
     
grisz 


Grupa krwi: nie wiem
Wiek: 32
Dołączył: 21 Kwi 2015
Skąd: Białystok
Wysłany: 2015-04-21, 22:09   martwiące wyniki

Witam, cześć jestem nowy . Znalazłem forum szukając czegoś na temat swoich wyników. Jutro wybieram się do lekarza ale trochę nie daję mi to spokoju , stąd moja prośba o chociażby ogólną interpretację a właściwie napisanie czy powinienem się obawiać czegokolwiek , z góry dziękuję poniżej zamieszczam wynik :
Leukocyty - 7,4 tys/ul
Erytrocyty - 5,1 mln/ul
Hemoglobina - 14,5 g/dl
Hematokryt - 42 %
MCV - 83 fl
MCH - 28 pg
MCHC - 34,4 g/dl
Płytki krwi 235 tys/ul
RDW-CV - 13,3 %
PDW - 16,9 fl
MPV - 12,3 fl
P-LCR - 43,6 % ( norma 13-43)
Neutrofile 3,13 tys/ul
Limfocyty 2,90 tys /ul
Monocyty 1,01 tys/ul ( i tutaj znowu mam wyróżnione powyżej normy 1,00 )
Eozynofile 0,30 tys/ul
Bazofile 0,0 tys/ul
Neutrofile 42,3 %
Limfocyty 39,1 %
Monocyty 13,6 % ( gdzie norma to 10 % )
Eozynofile 4,0 $

Dodam że ostatnimi czasy brałem desmoxan w celu rzucenia palenia i biorę ketonal na silne bóle głowy . Stwierdzony również mam tętniak w głowie ale jedno nie ma wspólnego z drugim , wolę jednak napisać .
Z góry dzięki
pozdrawiam
 
     
lilka 


Grupa krwi: B Rh+
Dołączyła: 16 Cze 2015
Skąd: kraków
Wysłany: 2015-06-16, 14:00   

Witam, Dzisiaj odebrałam swoje wyniki, wszystko jest w normie oprócz eozynofili i neutrofili, których jest za mało. O czym może świadczyć taki wynik, czy jest się czym martwić? (kobieta 32 lata)
Parametr Wynik Jednostka L H Norma
Leukocyty 4 tys/µl 3,8 10 N
Erytrocyty 4,5 mln/µl 3,7 5,1 N
Hemoglobina 13,4 g/dl 12 16 N
Hematokryt 39,7 % 37 47 N
MCV 89 fl 80 99 N
MCH 30 pg 27 35 N
MCHC 33,8 g/dl 32 37 N
PĹ‚ytki krwi 169 tys/µl 140 440 N
RDW-SD 40 fl 36,4 46,3 N
RDW-CV 12 % 11,6 14,8 N
PDW 14 fl 9 17 N
MPV 11,8 fl 9 13 N
P-LCR 38,8 % 13 43 N
PCT 0,2 % 0,2 0,4 N
Neutrofile 1,82 tys/µl 2,5 7 L
Limfocyty 1,6 tys/µl 1 3,5 N
Monocyty 0,47 tys/µl 0,2 1 N
Eozynofile 0,05 tys/µl 0,1 0,5 L
Bazofile 0 tys/µl 0 0,1 N
Neutrofile 45,4 % 40 70 N
Limfocyty 41 % 20 45 N
Monocyty 11,8 % 4 12 N
Eozynofile 1,3 % 1 5 N
Bazofile 0,5 % 0 2 N
OB 8 mm/h 2 15 N
 
     
Nutaharion 



Grupa krwi: 0 Rh+
Ilość oddanej krwi: 18 050
Wiek: 25
Dołączył: 07 Sty 2013
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2015-06-16, 20:01   

lilka, nie, nie masz czym się martwić.
 
 
     
sasik520 


Grupa krwi: nie wiem
Dołączył: 15 Paź 2015
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-10-15, 13:46   

Cześć,
tydzień temu miałem szczepionkę przeciw grypie influvac i od tamtego czasu kiepsko się czuję - bolą mnie plecy (kręgosłup w odcinku lędźwiowym), często boli głowa, jestem wiecznie zmęczony i często jest mi niedobrze. Do tego wyskoczyło mi wiele pryszczy, w tym jeden na języku - taki paskudny, czarny, który obudził mnie w środku nocy (jak wyskakiwał, to bolało niemiłosiernie!), ale do rana został po nim tylko malutki śladzik, a dziś - po dwóch dniach - już tylko ledwo wyczuwalna grudka.

Wyniki krwi zrobione wczoraj:
Kod:
Morfologia (C55)
WBC      5,3   K/uL   4,0 - 10,0
- NEUT   3,5   K/uL   2,5 - 5,0
- NEUT%  66,7  %      45,0 - 70,0
- LYM    1,4   K/uL   1,5 - 3,5
- LYM%   26,0  %      20,0 - 45,0
- MONO   0,3   K/uL   0,2 - 0,8
- MONO%  5,8   %      3,0 - 8,0
- EOS    0,07  K/uL   0,04 - 0,4
- EOS%   1,3   %      1,0 - 5,0
- BASO   0,01  K/uL   0,02 - 0,10
- BASO%  0,2   %      0,0 - 1,0
- ALY%   0,7   %      0,0 - 2,5
- LIC%   0,8   %      0,0 - 3,0
RBC      5,4   M/uL   4,1 - 6,2
HGB      17,1  g/dL   14,0 - 18,0
HCT      47,6  %      40,0 - 54,0
MCV      88,0  fL     80,0 - 97,0
MCH      31,6  pg     27,0 - 34,0
MCHC     35,8  g/dL   32,0 - 36,0
RDW      12,0  %      11,0 - 15,0
PLT      177,0 K/uL   150,0 - 450,0
MPV      10,1  fL     6,1 - 11,0
PCT      0,18  %      0,12 - 0,36
PDW      19,0  %      11,0 - 18,0


Jak widać, lekko obniżone LYM (wymnażając wartośc procentową wychodzi nawet mniej - 1,378), obniżone BAS (w zasadzie, to zaledwie 50% dolnej granicy) i delikatnie podwyższone PDW.

To pierwszy raz, gdy w morfologii wyszło mi cokolwiek nie ok, mam 27 lat. Powinienem się przejmować, czy to nie niepokojące wahania? Oczywiście wizyta u lekarza i konsultacja już zaplanowana, ale chętnie usłyszałbym Waszą interpretację.
Ostatnio zmieniony przez sasik520 2015-10-15, 13:47, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
kiler129 
Ratownik medyczny



Grupa krwi: A Rh-
Ilość oddanej krwi: 19,13l
Gatunek: UFOk
Wiek: 25
Dołączył: 30 Maj 2011
Skąd: Chicago
Wysłany: 2015-10-15, 14:03   

Te nieznaczne wachania w rozmazie, w mojej ocenie, są mało istotne. Wartości procentowych nie ma sensu wymnażać ponieważ są liczone z wartości bezwzględnych.
Opisane objawy rzeczywiście mogą być reakcją po szczepionce, która nie koniecznie daje obraz w morfologii.
_________________
9 banów i 37 donacji + 2 przebicia żyły + 3 zepsucia separatora - było fajnie, a będzie jeszcze lepiej.
Następny raz: gdzieś, kiedyś w USA ^^
 
     
sasik520 


Grupa krwi: nie wiem
Dołączył: 15 Paź 2015
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-10-15, 15:24   

Dziękuję za szybką odpowiedź. W dodatku uspokajającą :) W internecie można znaleźć dużo groźnie brzmiących rzeczy dotyczących obniżonego poziomu bazofilii...
 
     
kiler129 
Ratownik medyczny



Grupa krwi: A Rh-
Ilość oddanej krwi: 19,13l
Gatunek: UFOk
Wiek: 25
Dołączył: 30 Maj 2011
Skąd: Chicago
Wysłany: 2015-10-15, 15:51   

Internet jest pełen bzdur i samodiagnoza nigdy nie jest dobra (no chyba, że to trzydniowe przeziębienie :P ).
Może lekki OT ale tak mniej więcej wygląda zazwyczaj samodiagnoza pacjentów:
_________________
9 banów i 37 donacji + 2 przebicia żyły + 3 zepsucia separatora - było fajnie, a będzie jeszcze lepiej.
Następny raz: gdzieś, kiedyś w USA ^^
 
     
Bita 


Grupa krwi: A Rh+
Dołączyła: 22 Paź 2015
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2015-10-22, 21:17   

Moi Drodzy,
Mam wielką nadzieję, że znadzie się tu dobra dusza i mi ktoś pomoże...

W mojej pracy panuje krztusiec. 3 osoby miały to potwierdzone wynikami na IGM i IGG, a kolejne 3 na podstawie objawów.

Otóż od tygodnia męczy mnie duszący kaszel i koledzy, którzy to przebyli poradzili mi abym na szybko zrobiła sobie morfologię, bo na typowe badania na krztuśca czeka się od 10 do 14 dni.
Tak też zrobiłam.
Moje wyniki niemieszczące się w normach wyniki to:
WBC 8,6 (4,0-10,0)
MCH 31,80 (27,0-31,0)
LYM% 46,4 (20,0-40,0)
MID% 10,7 (3,0-9,0)
GRA% 42,9 (50,0-75,0)

Poszłam dziś do lekarza a ten stwierdził, że moje wyniki są w normie, ale mam anginę i przepisał mi antybiotyk augmentin.
Po prostu jestem załamana bo nie wiem czy go barć czy sobie nie zaszkodzę.
Anginę przechodziłam nie raz i zawsze z bolącym ropnym gardłem, a teraz gardło mnie nie boli tylko się duszę i po kaszlu mam bóle w klatce.

Czy mógłby mi ktoś ocenić moje odchylenia czy są znaczne?
Czy rzeczywiście, jak to określił mój lekarz, że to niewielkie odchylenia?

Bardzo proszę. :(
 
     
kiler129 
Ratownik medyczny



Grupa krwi: A Rh-
Ilość oddanej krwi: 19,13l
Gatunek: UFOk
Wiek: 25
Dołączył: 30 Maj 2011
Skąd: Chicago
Wysłany: 2015-10-22, 22:52   

Witaj @Bita.
W pierwszej kolejności chciałbym uświadomić Cię, iż diagnoza przez internet nie jest możliwa, a sama pojedyncza morfologia nie daje w zasadzie żadnego obrazu.
Z objawów które opisujesz oraz z podanych wyników można wywnioskować, iż lekarz ma rację. Częściowo objawy mogą być potęgowane przez twój strach o możliwość zakażenia.

Nieznaczne odchylenia w zaprezentowanych wynikach nie stanowią jednak wartości diagnostycznej. Wartości procentowe są liczone ze wzoru i patrzy się na nie trochę z przymróżeniem oka.

Zaleconego, przez lekarza do którego się zgłosiłaś, sposobu leczenia nie sposób jest podważyć. Powinnaś wykupić i jak najszybciej stosować przepisane leki.
_________________
9 banów i 37 donacji + 2 przebicia żyły + 3 zepsucia separatora - było fajnie, a będzie jeszcze lepiej.
Następny raz: gdzieś, kiedyś w USA ^^
Ostatnio zmieniony przez kiler129 2015-10-22, 22:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Martens 


Grupa krwi: 0 Rh+
Ilość oddanej krwi: 56,150
Wiek: 44
Dołączył: 01 Sty 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-10-22, 23:37   

Bita napisał/a:
Poszłam dziś do lekarza a ten stwierdził, że moje wyniki są w normie, ale mam anginę i przepisał mi antybiotyk augmentin.
Po prostu jestem załamana bo nie wiem czy go barć czy sobie nie zaszkodzę.
Anginę przechodziłam nie raz i zawsze z bolącym ropnym gardłem, a teraz gardło mnie nie boli tylko się duszę i po kaszlu mam bóle w klatce.

Czy mógłby mi ktoś ocenić moje odchylenia czy są znaczne?
Czy rzeczywiście, jak to określił mój lekarz, że to niewielkie odchylenia?


Nie bierz augmentinu, to zło! Lekarz przepisał ci go, bo chodzi na pasku koncernów farmaceutycznych a ponadto jest ukrytym zwolennikiem eutanazji i uznał, że powinnaś umrzeć. Powinnaś jak najszybciej udać się do szeptuchy na Podlasie, spalić kołtun Cyganki zerwany z jej głowy o północy w piątek, 13. przy pełni księżyca na rozstaju dróg na Ostrołękę.

Lekarz zlecił badania, przeanalizował, postawił diagnozę. Ale nie, zapytam "internety", na pewno wiedzą lepiej. Przerażające...
 
     
Bita 


Grupa krwi: A Rh+
Dołączyła: 22 Paź 2015
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2015-10-24, 18:10   

Kilerowi dziękuję za poradę i uprzejmosć, a ty Martens możesz sobie podać rękę z moim prześmiewczym 1 lekarzem, którego podejście do pacjenta jest oburzające i godne postępowania w sprawie naruszenia etyki lekaskiej...

A moje pytanie nie dotyczyło diagnozy mojej choroby, a tylko wytłumaczenia czy powinnam już teraz umierać ze strachu bo mam wyniki śmiertelnie chorego człowieka czy tylko odchylenia nieznaczne od normy...

Po wizycie u innego specjalisty dowiedziałam się przynajmniej, że istnieją badania krwi potzrwierdzające tą chorobę IGM i IGG, które w zaistniałej sytuacji są dla mnie koniecznością, a nie jakaś tam morfologia...
Poaza tym powiedział mi, że nie mam żadnych objawów anginy...
Lekarze też ludzie, są mniej i bardziej bystrzy...

Najbardziej jednak w tym wszystkim mnie wkurza, że gdy przerażony człowiek szuka pomocy to musi spotykać na swojej drodze zawsze jakiś dokuczliwców, którzy cię wyśmieją i sprawią, że poczujesz się jak statni debil...
Przed napisaniem 1 posta na tym forum dostałam napadów takiego kaszlu i duszności, że myślałam iż się uduszę... Mój chłopak zerwał na nogi nasze rodziny z przerażenia. Czemu nie chciałam jechać z nim do lekarza? bo parę godzin wcześniej byłąm u imbecyla, który mnie wyśmiał twierdząc, że żebym miała krztuśca musiałabym teraz być w Rosji...
I tak dlatego szukałam właśnie porady w internecie licząc, że znajdzie się ktoś przychylny, którego opinia pomorze lub powstrzyma mnie od dalszych moich decyzji...

No ale cóż porady, iż w dobie intarnetu jestem człowiekiem zaściankowym... Pożal się boże...
 
     
Sandman 



Grupa krwi: 0 Rh+
Ilość oddanej krwi: 7850
lekarz
Wiek: 30
Dołączył: 18 Maj 2009
Skąd: Białystok
Wysłany: 2015-10-29, 11:05   

Bita napisał/a:

Po wizycie u innego specjalisty dowiedziałam się przynajmniej, że istnieją badania krwi potzrwierdzające tą chorobę IGM i IGG, które w zaistniałej sytuacji są dla mnie koniecznością, a nie jakaś tam morfologia...


Ano morfologia nic nie powie w tym przypadku. Co prawda w krztuścu występuje wysoka leukocytoza z limfocytozą (najwyższa jaką widziałem dobijała do 100tys), której nie masz, ale choroba przebiega różnie i na podstawie morfologii nie da się jej wykluczyć.

Bita napisał/a:

Czy rzeczywiście, jak to określił mój lekarz, że to niewielkie odchylenia?


Tak, są one niewielkie.

Tak swoją drogą to dziwię się, że do akcji nie wkroczył jeszcze Sanepid.
_________________
"Odpowiedzialne zachowanie to coś, co przychodzi z wiekiem. Jak żylaki."
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

©2006-2010 Europejska Fundacja Honorowego Dawcy Krwi. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group.  Template made in: quaint.pl