Przesunięty przez: Andzia 2013-03-10, 13:36 |
bilet wolnej jazdy a karta miejska (v ELS) |
Autor |
Wiadomość |
ganz

Grupa krwi: B Rh-
Ilość oddanej krwi: 39,5 l
|
Wysłany: 2007-10-19, 17:48 bilet wolnej jazdy a karta miejska (v ELS)
|
|
|
Ponieważ nie dokopałem się do niezamkniętego tematu do którego mógłbym się podpiąć zakładam nowy. A pytanie czysto praktyczne z serii "zawracanie głowy sprawami drugorzędnymi". Skierowane głównie do starych wyjadaczy. Otrzymywany "bilet wolnej jazdy" o ile mnie oczy nie mylą, ma postać zalaminowanego kartonika wielkości legitymacji hdk (przynajmniej w Krakowie). Natomiast zaczęła funkcjonować tzw. Krakowska karta miejska, na którą można wczytać informację o bilecie okresowym. Czy można "przenieść" na nią ten kartonowy bilet wolnej jazdy??? A może jakiś student próbował go przenieść na ELS ??? Myślę że zagadnienie dotyczy nie tylko Krakowa, więc może ktoś coś...? |
_________________ 33 pełna, 34 płytki, 1osocze |
|
|
|
 |
Martens

Grupa krwi: 0 Rh+
Ilość oddanej krwi: 56,150
|
Wysłany: 2007-10-19, 18:34
|
|
|
Skoro zagadnienie nie tylko dotyczy Krakowa, opowiem Ci, jak jest w Warszawie. Otóż od dawna mamy Warszawską Kartę Miejską, na którą wgrywa się bilety okresowe. Nie można natomiast wgrać na nią uprawnienia do przejazdów bezpłatnych z tyt. zhdk, więc dalej musimy nosić przy sobie książeczki hdk z wstemplowanym poświadczeniem od oddaniu odpowiedniej ilości krwi. |
|
|
|
 |
artiga
Krakow pozdrawia

Grupa krwi: A Rh-
Ilość oddanej krwi: +,-,25L
|
Wysłany: 2007-10-19, 19:39
|
|
|
w Krakowie obecnie obowiązują tylko legitymacje wydane przez PCK |
|
|
|
 |
AdAlbert

Ilość oddanej krwi: 35
|
Wysłany: 2007-10-19, 20:20
|
|
|
artiga napisał/a: | w Krakowie obecnie obowiązują tylko legitymacje wydane przez PCK |
myślałem ze trzeba z trzeba iść z odpowiednim zaświadczeniem z PCK do MPK po specjalny bilet wolnej jazdy ???
a co do Karty miejskiej pewnie wystarczyło by wgrać odpowiednią informację o darmowych biletach na kartę, tylko pytanie brzmi czy karta jest imienna ( nie mam jeszcze więc nie wiem) bo jeżeli nie to da rady ponieważ mógłby z niej korzystać ktoś inny |
|
|
|
 |
corner

Ilość oddanej krwi: 12700 ml
|
Wysłany: 2007-10-19, 21:22
|
|
|
AdAlbert napisał/a: | myślałem ze trzeba z trzeba iść z odpowiednim zaświadczeniem z PCK do MPK po specjalny bilet wolnej jazdy ??? |
Dokładnie tak jest. Bilet wydawany jest na podstawie legitymacji.
AdAlbert napisał/a: | a co do Karty miejskiej pewnie wystarczyło by wgrać odpowiednią informację o darmowych biletach na kartę, tylko pytanie brzmi czy karta jest imienna ( nie mam jeszcze więc nie wiem) bo jeżeli nie to da rady ponieważ mógłby z niej korzystać ktoś inny |
Chyba tutaj tkwi problem: Krakowska Karta Miejska jest kartą na okaziciela, i w związku z tym można wgrywać na nią tylko bilety na okaziciela. Uprawnienie do darmowych przejazdów nie jest na okaziciela, bo jest związane z konkretną osobą .
Trzebaby się jeszcze zastanowić nad ELS... No ale moja legitymacja i tak jest zablokowana i nie umożliwia wgrania KKM. |
|
|
|
 |
Martens

|
Wysłany: 2007-10-20, 08:57
|
|
|
corner napisał/a: | Chyba tutaj tkwi problem: Krakowska Karta Miejska jest kartą na okaziciela, i w związku z tym można wgrywać na nią tylko bilety na okaziciela. Uprawnienie do darmowych przejazdów nie jest na okaziciela, bo jest związane z konkretną osobą .
|
Jak to? Zrobili Wam karty miejskie tylko na okaziciela?!
Aha i jeszcze warszawskie uzupełnienie - oczywiście "niemożliwość" wgrania odpowiedniego "kontraktu" (tak to określają) na WKM wynika wyłącznie z faktu, że nie ma odpowiednich uregulowań prawnych, bo technicznie jest to jak najbardziej możliwe - taką informację uzyskałem w Zarządzie Transportu Miejskiego. |
Ostatnio zmieniony przez Martens 2007-10-20, 08:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
corner

Ilość oddanej krwi: 12700 ml
|
Wysłany: 2007-10-20, 17:14
|
|
|
Martens napisał/a: | Jak to? Zrobili Wam karty miejskie tylko na okaziciela?! |
Oj, właśnie sprawdziłem i faktycznie - karta jest imienna. Nie wiem skąd wytrzasnąłem swoją teorię - może od kogoś słyszałem. W takim razie wycofuję się i przepraszam, jeśli wprowadziłem kogoś w błąd. Strona Krakowskiej Karty Miejskiej jest tu: www.kkm.krakow.pl, ale strona jest stara i nie zaktualizowana. |
|
|
|
 |
artiga
Krakow pozdrawia

|
Wysłany: 2007-10-21, 10:32
|
|
|
AdAlbert napisał/a: | myślałem ze trzeba z trzeba iść z odpowiednim zaświadczeniem z PCK do MPK po specjalny bilet wolnej jazdy ??? |
nie tak jest, w listopadzie składa się zdjęcie w PCK i to kluby HDK wyrabiają odpowiednią legitymację uprawniająca do bezpłatnych przejazdów. Jak będzie w tym roku - tego jeszcze nie wiem (za tydzień wybieram się do klubu- złożyć zdjęcie po nowy bilecik wolnej jazdy) |
|
|
|
 |
Martens

|
Wysłany: 2007-10-21, 17:47
|
|
|
artiga napisał/a: | AdAlbert napisał/a: | myślałem ze trzeba z trzeba iść z odpowiednim zaświadczeniem z PCK do MPK po specjalny bilet wolnej jazdy ??? |
nie tak jest, w listopadzie składa się zdjęcie w PCK i to kluby HDK wyrabiają odpowiednią legitymację uprawniająca do bezpłatnych przejazdów. Jak będzie w tym roku - tego jeszcze nie wiem (za tydzień wybieram się do klubu- złożyć zdjęcie po nowy bilecik wolnej jazdy) |
A tak z ciekawości - jak ktoś nie jest członkiem żadnego klubu hdk? |
|
|
|
 |
artiga
Krakow pozdrawia

|
Wysłany: 2007-10-21, 19:37
|
|
|
to zgłasza się do zarządu miejskiego PCK w Krakowie, przy ul. Studenckiej i tam składa zdjęcie i odbiera bilecik. |
|
|
|
 |
ganz

|
Wysłany: 2007-10-24, 22:14
|
|
|
artiga napisał/a: | w listopadzie składa się zdjęcie w PCK i to kluby HDK wyrabiają odpowiednią legitymację uprawniająca do bezpłatnych przejazdów | czyli jeśli przekroczę 18 powiedzmy w lutym to muszę czekać na formalności aż do listopada? W sumie mój klub przyznaje odznaczenia raz do roku w styczniu więc pewnie poczekam jeszcze rok. artiga napisał/a: | Jak będzie w tym roku - tego jeszcze nie wiem (za tydzień wybieram się do klubu- złożyć zdjęcie po nowy bilecik wolnej jazdy) | Artiga zapytaj czy można wklepać bilet na karte miejską. |
|
|
|
 |
artiga
Krakow pozdrawia

|
Wysłany: 2007-10-25, 07:06
|
|
|
jeśli w lutym dostaniesz ZHDK I stopnia to w lutym dostaniesz zaświadczenie z którym udasz się na brożka i tam wyrobią bilecik. po przekroczeniu 18 l bierzesz zaświadczenie ze stacji krwiodawstwa i zanosisz do klubu (ew na studencka i dostaniesz po tygodniu)
[ Dodano: 2007-11-05, 21:15 ]
i sprawdzone, biletu dla Krwiodawców nie można wpisać na KKM, tylko osobne legitymacje |
|
|
|
 |
ganz

|
Wysłany: 2007-11-22, 11:47
|
|
|
Artiga dzięki za informacje. Tylko szkoda że się nie da, zawsze to trochę plastiku mniej w portfelu. |
|
|
|
 |
anita

Grupa krwi: A Rh+
Wiek: 44 Dołączyła: 24 Lip 2006 Skąd: Gorzów Wielkopolski
|
Wysłany: 2007-11-22, 14:10
|
|