forum krewniakow
ogloszenia

Poprzedni temat «» Następny temat
Zbliżający się termin i... GRYPA !
Autor Wiadomość
Groszeeeek 

Grupa krwi: 0 Rh+
Ilość oddanej krwi: 1800 ml + 600 osocza
Wysłany: 2010-02-01, 18:20   Zbliżający się termin i... GRYPA !

Witam zbliża się moj co 2 miesięczny termin oddania krwi jednakże chyba bierze mnie grypa. zazwyczaj wystarczy jeden gripex i po sprawie ale tuż przed terminem? zazwyczaj odstawiam leki/preparaty itp 4 tygodnie przed oddaniem krwi dla pewności, czy wyleczony gripexem moge iść oddać krew? proszę o pomoc

Lesiu 
Ambasador

Grupa krwi: A Rh+
Ilość oddanej krwi: 6800 ml
Wysłany: 2010-02-01, 19:37   

Groszeeeek, Krew oddaje się po to żeby ratowała innym życie. Musi być całkowicie wolna od wirusów. Poczekaj aż będziesz zdrowy i wtedy pójdź oddać krew. To nie są żadne zawody, ani sztywne terminy - jak się wstrzymasz kilka dni lub tygodni nie będzie tragedii, a w RCKiK przyjmą Cię nawet "po terminie" ;)

MASZ KLASĘ? Pomagaj razem z nami!!!

Grono

Groszeeeek 

Wysłany: 2010-02-01, 21:06   

tu nie chodzi o wirusy - wiem że nie można być chorym chodzi o fakt iż zażywam lekarstwo i czy to coś zmienia

czyt. Czy jak sie wylecze moge odrazu iść czy musze czekać bo gripex ma jakies substancje które mnie dyskfalifikują na pewien okres czasu.
Ostatnio zmieniony przez Groszeeeek 2010-02-01, 21:07, w całości zmieniany 1 raz  

Lesiu 
Ambasador

Ilość oddanej krwi: 6800 ml
Wysłany: 2010-02-01, 22:46   

mógłbyś rozwinąć kwestię "chyba bierze mnie grypa"? Niektórzy już tak mówią mając lekki katarek, inni potrzebują jeszcze do tego gorączkę, bóle głowy, bóle gardła i kaszel ;)

Jeśli to był tylko jeden Gripex to być może nie ma żadnego problemu. Powiedz o nim i opisz stan Twojego zdrowia lekarzowi w RCKiK.

MASZ KLASĘ? Pomagaj razem z nami!!!

Grono

Ziomalek 

Ilość oddanej krwi: 4050 ml
Wysłany: 2010-02-02, 14:08   

2 tygodnie od ustąpienia objawów

Groszeeeek 

Wysłany: 2010-02-02, 19:49   

@up
No tak myślałem

że tak powiem
Kurka wodna ;d

corner 

Ilość oddanej krwi: 9550 ml
Wysłany: 2010-02-06, 22:57   

Poza tym Gripex wcale nie leczy, tylko łagodzi objawy. Na pewno nie można oddawać krwi będąc chorym na Gripeksie. Co to za pomysł w ogóle...

Groszeeeek 

Wysłany: 2010-02-07, 11:46   

co za pomysł że nie umiesz czytać?

Odróżniasz zdanie " czy jak przejdzie mi to musze odczekać bo gripex ma jakies substancje które musza się wypłukać np. w 4 tygodniowym czekaniem" od "no jak wezme gripex moge isc oddać krew.

Jak nie umiesz czytać to nie pisz bez sensu

Gemmini 

Ilość oddanej krwi: Mało
Wysłany: 2010-02-07, 13:45   

Groszeeeek napisał/a:
tu nie chodzi o wirusy - wiem że nie można być chorym chodzi o fakt iż zażywam lekarstwo i czy to coś zmienia

czyt. Czy jak sie wylecze moge odrazu iść czy musze czekać bo gripex ma jakies substancje które mnie dyskfalifikują na pewien okres czasu.

Gripex zawiera paracetamol. Generalnie zasada jest taka, że bez względu na przyjmowane leki trzeba odczekać minimum dwa tygodnie.

Leki są po to, żeby pomóc organizmowi w walce w chorobą. Nawet, jeżeli czujesz się dobrze, to wirusy i tak mogą krążyć we krwi dłużej niż leki. Po to jest ten dwutygodniowy okres, żeby mieć pewność że we krwi nie ma wirusów. Te dwa tygodnie to okres umowny. Nie powinno się go w żadnym wypadku skracać, a jeżeli była to grypa czy bardzo mocne przeziębienie warto odczekać nawet 3-4 tygodnie.
To nie wyścigi. Co nagle to po diable.

Groszeeeek 

Wysłany: 2010-02-08, 18:43   

Groszeeeek napisał/a:
zazwyczaj odstawiam leki/preparaty itp 4 tygodnie przed oddaniem krwi dla pewności

I know

Co do "wyścigów"

Termin to termin - nie wiesz jak zachowują się synowie wojskowych? którzy mają życie ułożone od podszewki ;d

Gemmini 

Ilość oddanej krwi: Mało
Wysłany: 2010-02-09, 02:16   

Groszeeeek napisał/a:

Co do "wyścigów"

Termin to termin - nie wiesz jak zachowują się synowie wojskowych? którzy mają życie ułożone od podszewki ;d

Oj wiem. Jako jedyny z rodziny nie mam nic wspólnego z wojskiem. Akurat nie trafiłeś z porównaniem.

pamiętaj, że Twoje zdrowie jako dawcy jest tak samo ważne jak zdrowie biorcy i w żadnym wypadku nie można ryzykować! Wydłuż czasem termin dla własnego i innych dobra.

Groszeeeek 

Wysłany: 2010-02-09, 15:20   

Wiem wiem dlatego napisałem "kurde".

wydłużam wydłużam właśnie juz jestem po chorobie ala grypa czyt katar i ból gardła teraz tylko czekać i czekać ;<

Iwona Olczak 

Grupa krwi: B Rh+
Ilość oddanej krwi: 7950 ml
Wysłany: 2010-02-09, 18:51   

Mnie też dopadło przeziębienie i dopiero pójdę za miesiąc oddać, będzie to 4 miesięczna przerwa, ale lepiej nie pokazywać się z czerwonym nosem w RCKiK. Ale byłby wstyd :wstyd:

"Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest." / Jan Paweł II

www.garnek.pl/iwcia26 - moja galeria zdjęć

ostatnia donacja: 7.05.2010 r. :)

Odpowiedz do tematu