forum krewniakow
ogloszenia

Poprzedni temat «» Następny temat
Szpik??
Autor Wiadomość
Władek 

Grupa krwi: A Rh-
Ilość oddanej krwi: 14350
Wysłany: 2009-12-11, 23:19   

Co to jest za skrót DKMS? Bo odszukać nie mogę... ;)
I jeszcze jedno pytanie: dałem krew na badanie w kierunku przeszczepu szpiku w swoim RCKIKU, nie wypełniałem żadnej ankiety. Gdzie mogę sprawdzić czy wpisali mnie do rejestru?

rege86 

Grupa krwi: A Rh+
Ilość oddanej krwi: 9000 ml
Wysłany: 2009-12-12, 00:35   

Dawcy Komórek Macierzystych Szpiku

Dziwne, że nic nie wypełniałeś...potwierdzenie wpisania do rejestru dawców szpiku przychodzi pocztą (w terminie nieustalonym).

fotomis 

Ilość oddanej krwi: ZHDK
Wysłany: 2009-12-12, 09:45   

Władek napisał/a:
Co to jest za skrót DKMS?

Podawałem już w tym wątku parę miesięcy temu:
DKMS = Deutsche Knochenmarkspenderdatei GmbH (czyli sp. z o.o.)

Zentrale Tübingen:
Kressbach 1
72072 Tübingen
Germany
Tel.: 07071 - 943-0
info@dkms.de

rege86 napisał/a:
Dawcy Komórek Macierzystych Szpiku

..a to jest rozwinięcie skrótu na potrzeby rynku polskiego. Wiesz, to deutsche z oryginału mogłoby się niektórym źle kojarzyc, więc spece od marketingu musieli coś z tym zrobić. ;)

Michał

Gosia 

Ilość oddanej krwi: 2,25 l
Wysłany: 2009-12-13, 11:59   

Dziękuję wszystkim za prowadzenie bardzo informatywnej dyskusji :bra: , czuję się doinformowana i wiem gdzie mam się udać coby się zarejestrować (mogę się chyba uważać za szczęściarę, ponieważ mieszkam we Wrocławiu).

Na stronie wrocławskiego rckik znalazłam odpowiedź lekarza na pytanie:czy oddając szpik nie będę mógł oddawać krwi po zabiegu oddania szpiku?
Lekarz:'Proszę odczekać pół roku od oddania szpiku krwi, pod warunkiem uzyskania prawidłowych wyników krwi. '
:]

fotomis 

Ilość oddanej krwi: ZHDK
Wysłany: 2009-12-13, 13:22   

Gosia napisał/a:
Na stronie wrocławskiego rckik znalazłam odpowiedź lekarza na pytanie:czy oddając szpik nie będę mógł oddawać krwi po zabiegu oddania szpiku?
Lekarz:'Proszę odczekać pół roku od oddania szpiku..

Przy pobieraniu metodą 'operacyjną', tzn. aspiracji szpiku z talerza kości biodrowej w znieczuleniu, rzeczywiście ban jest minimum półroczny, podobnie jak przy wszystkich 'dużych' zabiegach. Jednakowoż komórki krwiotwórcze można pobierać również metodą aferezy (podobnie jak np. płytki) i w takim przypadku krew można oddawać dużo szybciej (nawet po 2 m-cach). Niestety metodę wybiera znachor i dawca nie ma tu nic do gadania. :)

Michał

Sandman 

Grupa krwi: 0 Rh+
Ilość oddanej krwi: 2700KPK/1950FP
Wysłany: 2009-12-14, 23:40   

fotomis napisał/a:
Niestety metodę wybiera znachor i dawca nie ma tu nic do gadania. :)

W niektórych wypadkach dawca ma chyba coś do powiedzenia?

Gosia 

Wysłany: 2009-12-18, 14:42   

A ja się dzisiaj zarejestrowałam w Dolnośląskim Centrum Transplantacji Komórkowych z Krajowym Bankiem dawców Szpiku :hyhy: we Wrocławiu. Trwało to ok 20 min. Wypełniłam formularz, który dostałam razem z informatorem i przemiła pani pielęgniarka pobrała ode mnie próbki krwi. Nie dostanę żadnego potwierdzenia, ale już w poniedziałek moje dane zostaną wpisane do rejestru. Jeszcze do nich zadzwonię coby mi wyniki na dobry adres przyszły (w informatorze jest napisane, że wysyłają je pocztą). Szybko sprawnie i przyjemnie, jak powiedziałam przechodzącej pani pielęgniarce o co chodzi, to zjęła się mną od razu. :]

_mateusz_ 

Ilość oddanej krwi: 6144
Wysłany: 2010-01-10, 00:19   

Dobra, słuchajcie, byłem w sobotę 9.01.10 w RCKiK w Warszawie na Płytki, i pytam się Pani która mnie rejestrowała czy mogę też przy okazji oddać krew do badań na zgodność do Poltransplantu ( bo wysłałem 2 miesiące temu oświadczenie woli i czekam , a chciałbym coś z tym zadziałać) a ona mi na to: tu nie ale dam Panu numer telefonu na Szaserów, oni tam dostali jakąś kasę i robią badania dla Poltransplantu, zadzwoniłem, i tego samego dnia po płytkach pojechałem. Lekarz który mnie przyjmował mówi że od paru tygodni czy miesięcy jeździ z RCKiK w Ambulansie wyjazdowym i w przeciągu tego czasu dodatkowo pobrali 350 próbek na szpik. numeru podać nie mogę bo to prywatna komórka ale albo jak będziecie w RCKiK to się pytajcie albo dzwońcie na Szaserów i się pytajcie.
Ostatnio zmieniony przez _mateusz_ 2010-01-10, 00:20, w całości zmieniany 1 raz  

Addison 
Addison

Ilość oddanej krwi: 200045 ml
Wysłany: 2010-02-07, 21:00   

hej, ja mam pytanie ja zgłosiłam się do fundacji Urszuli Jaworskiej która skierowała mnie do fundacji DKMS, dostałam od nich już formularz i pałeczki do pobrania wymazu odesłałam im to i czy oni poproszą mnie jeszcze na badania czy po prostu jeśli wymaz z tych pałeczek będzie ok. to już jestem w tym całym rejestrze?

:] :] :] :] :] :]
Ostatnio zmieniony przez Addison 2010-02-07, 21:45, w całości zmieniany 1 raz  

Gosia 

Wysłany: 2010-02-07, 22:29   

Umieszczą Cię w rejestrze i tyle :]

Addison 
Addison

Ilość oddanej krwi: 200045 ml
Wysłany: 2010-02-07, 22:37   

Dziękuje bardzo za odpowiedź.;]

:D :D :D

[ Dodano: 2010-03-17, 19:14 ]
hej, 2 miesiące temu wysłałam do DKMS wszystkie dokumenty które mi przysłali. Mam pytanie ile czasu muszę czekać, aż oni mnie powiadomią czy dostałam się do rejestru? :D :D :D

cu.Kinia 

Wysłany: 2010-03-19, 12:53   

Ja się zarejestrowałam wczoraj na Dniu Dawcy Szpiku dla Basi. :hurra:
Całość trwała z 10 min. Fajnie, że można komuś pomóc mając to, co innym jest potrzebne do życia.
To była taka moja rozgrzewka przed donacją krwi, za tydzień wybiorę się, żeby ją oddać.

ZlosliwyLesio 

Ilość oddanej krwi: 1800ml
Wysłany: 2010-03-20, 00:25   

Też to wczoraj zrobiłam, a trwało to u mnie jeszcze krócej, bo góra 5 minut :D

Mam pytanie, teściowo mnie wczoraj czyms takim zabiła: czy jeśli ona nie może oddawać krwi, to może oddawać szpik. U niej problemem jest drastycznie niski poziom hemoglobiny, po ciąży i porodzie jej organizm przestał wchłaniać żelazo, więc musi się wspomagać kroplówkami z żelazem i zastrzykami. Na logikę, jak dla mnie: to jest ona wykluczona z oddawania szpiku i wymagania są podobne. To jedno, a drugie: czy są takie osoby, które nie mogą oddać szpiku, ale krew już tak i odwrotnie?

ulasalog 
będę żołnierzem

Grupa krwi: B Rh-
Ilość oddanej krwi: za mało
Wysłany: 2010-03-21, 00:58   

ZlosliwyLesio napisał/a:
Mam pytanie, teściowo mnie wczoraj czyms takim zabiła: czy jeśli ona nie może oddawać krwi, to może oddawać szpik. U niej problemem jest drastycznie niski poziom hemoglobiny, po ciąży i porodzie jej organizm przestał wchłaniać żelazo, więc musi się wspomagać kroplówkami z żelazem i zastrzykami. Na logikę, jak dla mnie: to jest ona wykluczona z oddawania szpiku

Moim zdanie też.

ZlosliwyLesio napisał/a:
czy są takie osoby, które nie mogą oddać szpiku, ale krew już tak i odwrotnie?

Tak, na przykład osoby, które maja we krwi przeciwciała przeciwko HCV, ale bez obecności samego wirusa, mogą oddać szpik, ale krwi już nie.

Danyeru 
Wredny PasQd

Grupa krwi: B Rh+
Ilość oddanej krwi: 27960ml i BAN
Wysłany: 2010-03-27, 10:53   

Mam pytanie do osób, które wiedzą, że są w rejestrze.
Czy oprócz potwierdzenia wpisu, otrzymaliście wyniki typowania antygenów zgodności tkankowej?
Pytam, ponieważ dostałem informację z DCTK, że takowe dostanę, a chodzi mi po głowie, że potencjalnym dawcom wyniki typować nie były udostępniane.
poglądów, bez podawania przyczyny."

Odpowiedz do tematu