forum krewniakow
ogloszenia

Poprzedni temat «» Następny temat
1% podatku dla Krewniaków
Autor Wiadomość
Buntownik 
Straszny Marynarz

Grupa krwi: 0 Rh+
Ilość oddanej krwi: 8,1 litra
Wysłany: 2009-02-17, 15:08   1% podatku dla Krewniaków

Witam. Jestem przed rozliczeniem PIT-a za zeszły rok i chciałbym przekazać 1 % dla jakiejś organizacji. Czy krewniakom także można ?? Szukałem na stronie i forum i nie znalazłem niczego. Jeśli można prosiłbym o podanie KRS itp.

Andzia 

Grupa krwi: B Rh+
Ilość oddanej krwi: ZHDK
Wysłany: 2009-02-17, 15:32   

nie można, Europejska Fundacja Honorowego Dawcy Krwi nie jest organizacją pożytku publicznego

Lesiu 
Ambasador

Grupa krwi: A Rh+
Ilość oddanej krwi: 6800 ml
Wysłany: 2009-11-24, 18:41   

Cytat:
Europejska Fundacja Honorowego Dawcy Krwi otrzymała we wrześniu status
Organizacji Pożytku Publicznego. :)

MASZ KLASĘ? Pomagaj razem z nami!!!
Ostatnio zmieniony przez Lesiu 2009-11-24, 18:45, w całości zmieniany 1 raz  

Grono

xlesiu 
www.krwiodawcy.org

Grupa krwi: AB Rh-
Ilość oddanej krwi: 7,20
RCKiK Bydgoszcz
Wysłany: 2010-01-06, 18:15   

W związku z tym, że niedługo zacznie się "sezon na PITy" przypomnę dane EFHDK w Krajowym Rejestrze Sądowym potrzebne do rozliczenia

Ostatnio zmieniony przez xlesiu 2010-01-06, 19:23, w całości zmieniany 1 raz  

Buntownik 
Straszny Marynarz

Grupa krwi: 0 Rh+
Ilość oddanej krwi: 8,1 litra
Wysłany: 2010-01-06, 23:20   

No i zaj******y :D zwykle nie odpisywałem tego % ale teraz jak najbardziej.

Nietoperz 

Grupa krwi: 0 Rh-
Ilość oddanej krwi: 15,320
Wysłany: 2010-01-06, 23:26   

xlesiu, serdecznie dziękuję właśnie miałam tego poszukać a tak mam jak na tacy. Myślę, że warto wspomóc chociaż małym groszem Krewniaków.
  Grono

xlesiu 
www.krwiodawcy.org

Grupa krwi: AB Rh-
Ilość oddanej krwi: 7,20
RCKiK Bydgoszcz
Wysłany: 2010-01-07, 10:55   

http://www.krewniacy.com....rticle&id=40146
Cytat:
Wtorek 5 stycznia 2010r.
Za każdy litr oddanej krwi można odliczyć od dochodu 130 zł

Każda osoba, która w 2009 roku oddała honorowo krew, może swój dochód w rocznym PIT pomniejszyć o 130 zł. Ulga na krew przysługuje wszystkim osobom, które honorowo, czyli bezpłatnie, oddają swoją krew bądź osocze. Przepisy ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (tj. Dz.U. z 2000 r. nr 14, poz. 176 z późn. zm.) dają honorowym dawcom krwi prawo odliczenia od dochodu wartości krwi, którą przekazali w stacji krwiodawstwa.

Aby z tej ulgi skorzystać, podatnik oprócz oddania krwi w danym roku, musi osiągnąć dochód. Musi też postarać się o zaświadczenie ze stacji krwiodawstwa o ilości oddanej krwi. Zaświadczenie takie musi także potwierdzać, że krew została oddana bezpłatnie. Ta, za którą dawca otrzymał wynagrodzenie, nie będzie mogła być uwzględniona w zeznaniu PIT, jako podstawa odliczenia. Zaświadczenia podatnik nie musi dołączać do zeznania podatkowego. Jednak musi je przechowywać przez prawie sześć lat (do czasu upływu przedawnienia zobowiązania podatkowego) na wypadek, gdyby urząd skarbowy poprosił o jego przedstawienie. Ulga na krew jest odliczeniem limitowanym i to podwójnie.

Pomniejszenia dochodu dokonuje się do wysokości ekwiwalentu pieniężnego za pobraną krew. Wystarczy pomnożyć ilość oddanej krwi przez wysokość przysługującego za nią ekwiwalentu. Z drugiej strony, ulga na krew jest odliczeniem dokonywanym w ramach przekazywanej darowizny i odliczenie podatkowe z tego tytułu nie może przekroczyć 6 proc. rocznego dochodu podatnika. Oznacza to, że jeśli kwota stanowiąca 6 proc. dochodu podatnika jest niższa od przysługującego ekwiwalentu za krew, podatnik w zeznaniu nie będzie mógł odliczyć więcej niż kwotę odpowiadającą 6 proc. dochodu.

Wysokość ulgi będzie zależała od tego, ile krwi bądź jej składników podatnik przekaże. Odliczeniu podlega wartość ekwiwalentu za każdy litr oddanej krwi. Od dochodu można odliczyć 130 zł za każdy litr oddanej krwi bądź osocza. Pomniejszając swój dochód w związku z oddaniem krwi, jednocześnie zmniejsza się podstawa opodatkowania. W konsekwencji, honorowy dawca krwi zmniejszy swój podatek w rozliczeniu rocznym.

Z ulgi na krew mogą też skorzystać podatnicy rozliczający ryczałt. Ryczałtowcy, oddając honorowo krew, pomniejszą swój przychód o ekwiwalent za krew.

Dziennik Gazeta Prawna, 04.01.2010

Odpowiedz do tematu